Bij een verwarmingsinstallatie die niet goed afgesteld is, worden niet alle radiatoren gelijkmatig warm. De radiator het dichtst bij de cv-ketel krijgt snel en veel warm water. Intussen krijgt de radiator die ver van de cv-ketel staat juist weinig warm water. Waardoor hij traag of nauwelijks opwarmt.
Bij waterzijdig inregelen stellen we de ketel en pomp op het juiste vermogen in. Ook passen we de waterstromen aan op de capaciteit van de radiatoren. Kleine radiatoren hebben bijvoorbeeld minder water nodig om warm te worden dan grote. En verder gelegen radiatoren, meestal in de woonkamer, kunnen verder openstaan dan degene dicht bij de ketel. Op deze manier worden alle radiatoren gelijkmatig warm. En zo wordt de gewenste temperatuur in de afzonderlijke ruimtes beter bereikt. Bovendien krijgen de radiatoren dan niet meer té veel warmte aangeboden. Hierdoor zal het water op een lagere temperatuur naar de ketel retour gaan. Dit heeft tot gevolg dat de ketel een beter rendement heeft omdat de rookgassen verder afkoelen voordat ze de schoorsteen ingaan. Dat bespaart energie.
Niet iedere installatie kan waterzijdig goed ingeregeld worden. De aanwezigheid van retourafsluiters (voetventielen), of radiatorafsluiters met voorinstelling of begrenzing zijn een voorwaarde. Indien niet aanwezig kunnen deze uiteraard aangebracht worden, waarbij eventueel ook thermostatische radiatorafsluiters gemonteerd kunnen worden in nevenvertrekken, zoals hal, slaapkamers e.d. Ook hiermee kunt u energie besparen.
Waterzijdig inregelen kan ook voor installaties met vloerverwarming van belang zijn.
Meer informatie of een prijsindicatie? Vul het contactformulier in. We nemen dan contact met u op.