Zonneboilers

Zonnige energie

De zon levert gratis duurzame energie en een zonneboiler maakt hier dankbaar gebruik van. Als we gebruik maken van de zon besparen we energie. Dit betekent dat er zuiniger wordt omgesprongen met fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. Tevens vindt er minder uitstoot van schadelijke stoffen plaats. Een zonneboiler levert warm water voor keuken en badkamer en zelfs voor uw wasmachine. Uw kunt met een zonneboiler ongeveer 50 tot 60% besparen op het gasverbruik voor van het verwarmen van uw tapwater.

Hoe werkt de zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonne-collector en een voorraadvat. De zonne-collector vangt licht op. De collector ziet eruit als een groot dakraam. Een zonne-collector kan ook worden geplaatst op een plat dak. De vloeistof die door de collector stroomt wordt door het zonlicht verwarmd. Deze door de zon verhitte vloeistof verwarmd leidingwater in een voorraadvat dat meestal op zolder wordt neergezet of aan de wand wordt opgehangen. Het warme water uit het voorraadvat stroomt via een naverwarmer naar de kraan. Is het water te koud, dan brengt de naverwarmer, bijvoorbeeld cv ketel het op de gewenste temperatuur. Via sensoren wordt de temperatuur van het water in het voorraadvat en op de collector gemeten. Als de collector warmer is dan het water in het voorraadvat, start de pomp en circuleert het water.

Om het tijdsverschil te overbruggen tussen beschikbare zonne-energie en het gebruik van warm water is er een voorraadvat dat het water op temperatuur houdt. Deze vaten zijn afgestemd op het type en de grootte van de collector. De watervoorraad kan varieren van 60 liter tot wel 250 liter of meer. Voor het aanschaffen van een zonneboiler moet u dan ook rekening houden met de benodigde ruimte voor de boiler.

Wat kost een zonneboiler?

Een gemiddeld zonneboilersysteem heeft u al vanaf ongeveer € 3250,-. Afhankelijk van het type zonneboiler, de grootte van het voorraadvat en het aantal zonnecollectoren wat u erbij plaatst zal de investering toenemen. Dit is exclusief installatiekosten. De kosten van het installeren van een zonneboiler zijn afhankelijk van soort en type zonneboiler en de situatie ter plaatse. Gemiddeld bedragen de installatiekosten ongeveer € 1750,-. Naarmate u meer zonnecollectoren en een groter voorraadvat plaatst, neemt uw opbrengst en dus ook uw energiebesparing toe. Hoeveel een zonneboiler precies oplevert is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het oppervlakte van de collectoren, de ligging en hellingshoek van uw dak en de ligging in het land.

Keurmerk

De energieopbrengst van een zonneboiler verschilt per type en wordt door TNO gemeten. Tevens bestaat er een keurmerk voor de naverwarmer van een zonneboiler. In veel gevallen gewoon de cv-ketel. Als het toestel aan specifiek eisen voor het naverwarmen voldoet dan krijgt het naverwarmingstoestel het "Gaskeur NZ-label'.

Voor subsiediemogelijkheden kunt u kijken op de website van de overheid. Meer informatie of een offerte? Vul het contactformulier in. We nemen dan contact met u op.