Warmtepompen

Energie uit de natuur

Warmte van buiten naar binnen halen, dat is wat een warmtepomp in essentie doet.

Warmtepompen zijn geschikt om over een lange periode heel constant te verwarmen. Ze komen tot hun recht in een huis wat goed geïsoleerd is. In een huis met CV-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de thermostaat in de nacht. Bij een warmtepomp hou je de temperatuur liefst constant en gelijkmatig. Een warmtepomp draait daarom het best als het zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuursverwarming. Dat is verwarming die in tegenstelling tot de traditionele radiatoren met een lage CV-watertemperatuur het huis kan verwarmen. Het bekendste voorbeeld van een laagtemperatuursverwarming is vloerverwarming. Het water in de vloer geeft de warmte gelijkmatig af en heeft een veel lagere temperatuur dan de hete radiatoren aan de wand. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in de woning.

Je kunt een (hybride)warmtepomp ook aansluiten op een installatie met traditionele radiatoren, maar dan zal het rendement wat lager zijn.

Er mag eigenlijk geen warmte worden verloren door onvoldoende woningisolatie. Goede isolatie is van belang, net als een energiezuinig ventilatiesysteem. Een woning met tekortschietende isolatie en ventilatie is minder geschikt voor een warmtepomp.

De installatie van deze alternatieve verwarmingsbron is een flinke investering. Daarbij moet bij bestaande woningen ook vaak gedacht worden aan het geschikt maken van het afgiftesysteem, (vloerverwarming, radiatoren (ventilator)convectoren). Indien uw woning (nog) niet goed geïsoleerd is, is de beste en meest noodzakelijke investering eerst het aan (laten) brengen van isolatie en pas daarna een warmtepompsysteem. Met de sterk gestegen gasprijzen kan het een overweging zijn om het om te draaien. Een hybride warmtepomp is meestal sneller aangebracht dan woningisolatie.

Voor bestaande gebouwen is een hybridesysteem vaak de beste oplossing. Hierbij werkt een lucht / water warmtepomp in combinatie met een cv ketel. De cv ketel springt bij voor de bereiding van warm tapwater en op momenten dat het rendement van de warmtepomp niet zo hoog is; bij lage buitentemperaturen en wanneer in uw verwarmingssysteem wat hogere (water) temperaturen nodig zijn.

Een warmtepomp is een vrij eenvoudig product, maar de implementatie in een bestaande installatie vergt kennis. Eerlijk advies, deskundig ontwerp, installatie en inregelen, kunnen teleurstellingen achteraf voorkomen.

Indien de benodigde stroom deels zelf opgewekt kan worden met bijvoorbeeld zonnepanelen dan ziet het plaatje er nog wat gunstiger uit. Zonnepanelen en warmtepompen zijn een goede combinatie.

Indien uw woning en afgifte systeem geschikt is, of u wilt het geschikt (laten) maken en u wilt een bijdrage leveren aan de transitie naar duurzame energie en het verlagen van CO2 uitstoot, dan is een (hybride) warmtepomp zeker te overwegen. In nieuwbouw woningen is een all-electric warmtepomp vaak mogelijk. In combinatie met andere voorzieningen (zonneboiler, zonnepanelen) kan '0 op de meter' gerealiseerd worden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bodem(water) of aan de buitenlucht. Voor bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp wordt een leiding tot diep onder de grond aangebracht. Door vloeistof rond te pompen, wordt warmte aan de bodem onttrokken.

Een warmtepomp kan warmte (en soms koude) uit drie verschillende bronnen halen:

  1. Lucht: Er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water.
  2. Bodem: Door middel van leidingen onder de grond wordt warmte van de bodem opgenomen en gebruikt voor verwarming van de woning.
  3. Grondwater: Het grondwater wordt omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald en het afgekoelde water wordt teruggepompt.

Niet onbelangrijk aandachtspunt bij lucht / water warmtepompen is de buitenunit, (plaats en geluidproductie, eventuele hinder, ook m.b.t. belendende percelen). In het algemeen vereist een warmtepomp systeem ook inpandig wat meer ruimte dan een compachte HR ketel.

Voor bestaande bouw is eigenlijk alleen een lucht-water warmtepomp geschikt. Hybride, of misschien All- electric, indien u een grondige renovatie in de planning hebt. De bodemgekoppelde warmtepomp is interessant voor nieuwbouw en utiliteitsbouw.

Voor subsiediemogelijkheden kunt u kijken op de website van de overheid.

Meer informatie of een offerte? Vul het contactformulier in. We nemen dan contact met u op.