Warmtepompen

Energie uit de natuur

Warmte van buiten naar binnen halen, dat is wat een warmtepomp in essentie doet.

Een warmtepomp kan uw cv-ketel deels of helemaal vervangen.  De afgelopen tijd zijn ze goedkoper geworden en krijgen ze een beter rendement.  En u kunt een flinke subsidie krijgen.  Hierdoor is het investeren in een warmtepomp steeds rendabeler geworden.  Als de gasprijs in de toekomst ook nog eens sneller gaat stijgen dan de stroomprijs helpt dit ook mee.

Indien de benodigde stroom deels zelf opgewekt kan worden met bijvoorbeeld zonnepanelen dan ziet het plaatje er nog gunstiger uit. Zonnepanelen en warmtepompen zijn een goede combinatie, temeer nu er een streep is gehaald door de afschaffing van de salderingsregeling.

Warmtepompen komen het best tot hun recht in een huis wat goed geïsoleerd is. In een huis met CV-ketel en traditionele radiatoren verlaag je de temperatuur in de nacht. Bij een warmtepomp hou je de temperatuur liefst constant en gelijkmatig. Het rendement is optimaal als het apparaat zijn warmte af kan geven via zogenaamde laagtemperatuursverwarming.  Het bekendste voorbeeld daarvan is vloerverwarming. 

Een (hybride)warmtepomp is ook goed toepasbaar op een installatie met traditionele radiatoren, Iets minder efficiënt dan in combinatie met vloerverwarming maar er is een goed rendement te behalen.

Een warmtepomp stelt wel wat eisen aan uw cv systeem. 1-pijp systemen bijvoorbeeld kunnen afhankelijk van de wijze van gebruik minder geschikt zijn.

Er mag eigenlijk geen warmte worden verloren door onvoldoende woningisolatie. Goede isolatie is van belang, net als een energiezuinig ventilatiesysteem. .

Voor bestaande gebouwen is een hybridesysteem vaak de beste oplossing. Hierbij werkt een lucht / water warmtepomp in combinatie met een cv ketel. De cv ketel springt bij voor de bereiding van warm tapwater en op momenten dat het rendement van de warmtepomp niet zo hoog is; bij lage buitentemperaturen en wanneer in uw verwarmingssysteem wat hogere (water) temperaturen nodig zijn.

Een warmtepomp is een vrij eenvoudig product, maar de implementatie in een bestaande installatie vergt kennis. Eerlijk advies, deskundig ontwerp, installatie en goed inregelen kunnen teleurstellingen achteraf voorkomen.

Indien uw woning en afgifte systeem geschikt is, of u wilt het geschikt (laten) maken en u wilt een bijdrage leveren aan de transitie naar duurzame energie en het verlagen van CO2 uitstoot, dan is een (hybride) warmtepomp zeker te overwegen. In nieuwbouw woningen is een all-electric warmtepomp vaak mogelijk. In combinatie met andere voorzieningen (zonneboiler, zonnepanelen) kan '0 op de meter' gerealiseerd worden.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bodem(water) of aan de buitenlucht. Voor bijvoorbeeld een bodemwarmtepomp wordt een leiding tot diep onder de grond aangebracht. Door vloeistof rond te pompen, wordt warmte aan de bodem onttrokken.

Een warmtepomp kan warmte (en soms koude) uit drie verschillende bronnen halen:

  1. Lucht: Er wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht of aan ventilatielucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water.
  2. Bodem: Door middel van leidingen onder de grond wordt warmte van de bodem opgenomen en gebruikt voor verwarming van de woning.
  3. Grondwater: Het grondwater wordt omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald en het afgekoelde water wordt teruggepompt.

Niet onbelangrijk aandachtspunt bij lucht / water warmtepompen is de buitenunit, (plaats en geluidproductie, eventuele hinder, ook m.b.t. belendende percelen). In het algemeen vereist een warmtepomp systeem ook inpandig wat meer ruimte dan een compacte HR ketel.

Voor bestaande bouw is vooral een lucht-water warmtepomp geschikt. Hybride, of misschien All- electric, indien u een grondige renovatie in de planning hebt. De bodemgekoppelde warmtepomp is interessant voor nieuwbouw en utiliteitsbouw.

Voor subsiediemogelijkheden kunt u kijken op de website van de overheid.

Meer informatie of een offerte? Vul het contactformulier in. We nemen dan contact met u op.